Voortaan één genealogieloket

Eén genealogieloket

De genealogische dienstverlening van het Nationaal Archief wordt vanaf begin januari overgenomen door het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). De archiefdienst heeft dat deze week bekendgemaakt.

Verfilmde bestanden van genealogische collecties die nu in het Nationaal Archief staan, worden overgebracht naar de studiezaal van het CBG en zijn straks alleen daar nog in te zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om stamboeken van Oost-Indische ambtenaren, scheepssoldijboeken van de VOC, volkstellingen van Suriname van 1811 en1921 en de burgerlijke stand en memories van successie van Zuid-Holland.

- advertentie -

De genealogische onderzoeker is voor het Nationaal Archief altijd een belangrijke doelgroep geweest. Mensen met vragen over de geschiedenis van personen en families kunnen voortaan bij één loket terecht: het CBG. De archiefdienst stelt dat de genealogische onderzoekers hierdoor straks meer specifieke begeleiding en digitale dienstverlening zullen krijgen.

Voor inzage van bronnen die niet verfilmd zijn, kan men straks nog terecht in de studiezaal van het Nationaal Archief. Ook beperkt openbare archieven, zoals bijvoorbeeld het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), blijven alleen daar raadpleegbaar.

Ksteel Wallemote - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister Geert…
E-bookEr komt een digitale landelijke bibliotheek voor e-books. Staatssecretaris…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: