Voorzitter Raad voor Cultuur uit protest opgestapt

Raad voor Cultuur

De voorzitter van de Raad voor Cultuur, Els Swaab, is vrijdag opgestapt naar aanleiding van de aangekondigde bezuinigingen in de cultuursector. Later vrijdag stapte de voltallige commissie Podiumkunsten van de Raad voor Cultuur om dezelfde reden op.

Staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra maakte enkele weken geleden bekend hoe hij de komende tijd tweehonderd miljoen euro op cultuur wil bezuinigen. Zijlstra wil dat culturele instellingen meer hun eigen broek gaan ophouden. Zo moeten de gesubsidieerde instellingen voortaan minimaal17,5 procent (en in het geval van de podiumkunsten 21,5 procent) aan eigen inkomsten hebben. Zijlstra’s maatregelen zorgden voor veel onrust in de cultuursector.

- advertentie -

De staatssecretaris negeerde op verschillende punten het advies van de Raad voor Cultuur, het wettelijk adviesorgaan van regering en parlement. Zo besloot Zijlstra het nieuwe subsidiestelsel bijvoorbeeld op 1 januari 2013 in één keer in te voeren en niet gefaseerd, zoals de raad had geadviseerd.

De bezuinigingsplannen werden donderdag door de Tweede Kamer aangenomen. Els Swaab, de voorzitter van de Raad voor Cultuur, besloot daarom op te stappen. Swaab neemt naar eigen zeggen “met pijn in het hart” afscheid:

De culturele wereld is mij zeer dierbaar. Door de keuzes die dit kabinet maakt, wordt de schade die de bezuinigingen veroorzaken groter dan noodzakelijk is. Dat is voor mij niet aanvaardbaar. Ik wil geen leidinggeven aan het tot stand komen van subsidieadviezen voor instellingen, waarbij dit kabinetsbeleid het uitgangspunt is.

De leden van de raad schrijven in een verklaring dat zij zich ook grote zorgen maken over de “toekomst van het culturele leven in Nederland”. Ze stappen echter niet op. Volgens de leden is er nu meer dan ooit namelijk een “onafhankelijk en deskundig adviesorgaan in de cultuursector nodig”.

De raadsleden willen op korte termijn in gesprek gaan met staatssecretaris Zijlstra.

Boudewijn Büch - Foto: VARADe biografie van schrijver en…
Libris Geschiedenis PrijsNog tien boeken maken kans op de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: