Vorden herdenkt ook Duitse militairen tijdens Dodenherdenking

Vorden herdenkt ook Duitse militairen

In het Gelderse dorp Vorden (gemeente Bronckhorst) worden tijdens de komende Dodenherdenking ook enkele gesneuvelde Duitse piloten en soldaten herdacht. Het gaat om Duitsers die begaven liggen op de Vordense begraafplaats en in de oorlog in de nabije omgeving om het leven kwamen.

De herdenking op de begraafplaats wordt georganiseerd door het Vordense comité 4 en 5 mei. Het is voor het eerst dat het comité ook Duitse soldaten wil betrekken. Volgens de gemeente Bronckhorst staat de plechtigheid inhet teken van ‘verbroedering en verzoening’.

- advertentie -

In verschillende media hebben critici zich al negatief uitgelaten over de plannen van de gemeente. Zo zegt de voorzitter van de Joodse Omroep, Fred Ensel, tegenover nu.nl bijvoorbeeld het plan “respectloos” te vinden.

Het is de bedoeling dat de herdenking bijgewoond wordt door de burgemeester van Vorden, Henk Aalderink. De burgemeester heeft aangegeven in totaal vijftien boze e-mails te hebben ontvangen. Naar aanleiding van de ontstane commotie schrijft de gemeente Bronckhorst dinsdag onder meer:

Het is zeker niet de bedoeling met onze aanwezigheid bij deze herdenking nabestaanden en anderen te kwetsen. De herdenking van Duitse soldaten is ook geen aparte plechtigheid, maar vormt een onderdeel van de gehele herdenking.

Na de herdenking wordt er langs de graven gewandeld. Daarbij wordt de aanwezigen de gelegenheid geboden om wel of niet langs de graven van de Duitse soldaten te lopen. Het kerkhof in Vorden is een van de weinige plaatsen in Nederland waar nog Duitse militairen begraven liggen.

Lees ook: 4 mei – Steeds minder overlevenden, steeds meer slachtoffers

Monument op de Dam - foto: CCEen 15-jarige jongen…
Russisch Ereveld bij Leusden - Foto: Gijs DragtZeventig jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: