Vorst & Volk in beeld: Joshua Norton

Joshua Norton

Joshua Norton

Thema van de Maand van de Geschiedenis is Vorst & Volk. In deze rubriek staan we daarom dagelijks, in beeld, stil bij een bijzondere vorst. Dit keer steken we de grens over en besteden we aandacht aan de eerste en enige keizer van de Verenigde Staten.

Joshua Norton werd in 1819 geboren in Londen en verhuisde rond zijn dertigste naar San Francisco. Dit nadat hij door de erfenis van zijn vader een bedrag van 40.000 dollar in handen had gekregen. Een kleine tien jaar na zijn verhuizing besloot Norton zichzelf op 17 september 1859 tot keizer uit te roepen, met de woorden:

Joshua Norton, keizer van de Verenigde Staten

Joshua Norton, keizer van de Verenigde Staten

At the peremptory request and desire of a large majority of the citizens of these United States, I, Joshua Norton, formerly of Algoa Bay, Cape of Good Hope, and now for the last 9 years and 10 months past of S. F., Cal., declare and proclaim myself Emperor of these U. S.; and in virtue of the authority thereby in me vested, do hereby order and direct the representatives of the different States of the Union to assemble in Musical Hall, of this city, on the 1st day of Feb. next, then and there to make such alterations in the existing laws of the Union as may ameliorate the evils under which the country is laboring, and thereby cause confidence to exist, both at home and abroad, in our stability and integrity.

~ Norton I, empreror of the United States

Serieus werd Norton niet genomen, maar grappig vond men de nieuwe keizer wel en over belangstelling had de Amerikaan ook niet te klagen, vooral doordat hij zichzelf tot keizer had uitgeroepen op het kantoor van de San Francisco Chronicle. De redactieleden van die krant besloten het spel mee te spelen en plaatsten een artikel over ‘de keizer’ in hun krant.

Joshua Norton nam zijn rol als keizer zeer serieus. Uit hoofde van zijn nieuwe rol bezocht hij, gekleed in een blauw-grijs uniform, geregeld allerlei maatschappelijke projecten. Op zijn hoofd droeg hij een hoed met daarin een pauwenveer en hij gaf zijn eigen geld uit.

- advertentie -

Lees hier verder over deze bijzondere keizer

Vorige

Volgende

 

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Vorst & Volk. Op Historiek staan we daarom de hele maand stil bij historische figuren die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van verschillende vorstenhuizen. Klik hier voor de rubriek.
Foto van een kat in het Algemeen Handelsblad, 1931 (KB)
Als eerste ‘officiële’ dierendag geldt 4 oktober 1930. Behalve het vertroetelen van…
Rembrandt, De drie bomen ( B 212 ), 1643. Ets en droge naald, enige staat.
Rembrandt, De drie bomen ( B 212 ),…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: