Vorst & Volk in beeld: Keizer Wilhelm II van Duitsland

Keizer Wilhelm II

Keizer Wilhelm II

De Duitse keizer Wilhelm II woonde jarenlang in Nederland, als balling. Nadat duidelijk was geworden dat zijn land de Eerste Wereldoorlog zou verliezen, vluchtte de keizer naar Nederland. Op 28 november 1918 tekende hij in kasteel Amerongen zijn troonsafstand.

Wilhelm II besloot te vluchten naar neutraal Nederland omdat de geallieerden hem als oorlogsmisdadiger wilden berechten. Tot 1920 woonde Wilhelm in kasteel Amerongen. In 1919 kocht hij vervolgens, uit eigen middelen, Huis Doorn. Vanaf 1920 tot aan zijn dood in 1941 zou hij dit statige huis bewonen.

Huis Doorn - Foto: CC

Huis Doorn – Foto: CC

In de jaren dertig hoopte Wilhelm II dat de nazi’s de monarchie in Duitsland zouden herstellen. Tevergeefs. In 1934 verbood Hitler zelfs alle monarchistische verenigingen en partijen in Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het landgoed van de keizer door de Duitsers afgegrendeld. Ze wilden voorkomen dat Wilhelm II contact kon opnemen met monarchisten.

Anders dan zijn voorouders werd Wilhelm II na zijn dood niet opgebaard in de Berliner Dom. In 1933 liet hij in zijn testament opnemen dat hij in Doorn wilde worden opgebaard als tijdens zijn leven de monarchie in Duitsland niet was hersteld. In het park rond Huis Doorn is vandaag de dag nog het mausoleum te vinden waar de keizer gebalsemd ligt opgebaard.

- advertentie -

Vorige

Naar de rubriek

 

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Vorst & Volk. Op Historiek staan we daarom de hele maand stil bij historische figuren die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van verschillende vorstenhuizen. Klik hier voor de rubriek.
Chinook-helikopter
Vliegbasis Soesterberg - Detail van de boekcoverHonderd jaar…
Winston Churchill (1874-1965)
Winston Churchill is één van de bekendste staatslieden van de twintigste eeuw.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: