Vorst & Volk in beeld: Lodewijk Napoleon

Lodewijk Napoleon, koning van Holland - 	 Charles Howard Hodges

Lodewijk Napoleon, koning van Holland –
Charles Howard Hodges


Konijn van Holland

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Vorst & Volk. Het zal de komende weken dus vast veel over de Oranjes gaan. De NOS verwacht dat ook. De omroep kopte dinsdag zelfs: ‘Geschiedenismaand over Oranjes’. Nu was de viering 200 jaar koninkrijk inderdaad een van de aanleidingen om voor het thema Vorst & Volk te kiezen, maar over alleen de Oranjes hoeft het natuurlijk niet te gaan.

Schilderij van het Paleis op de Dam – ca. 1670, Gerrit Adriaensz. Berckheyde

Schilderij van het Paleis op de Dam – ca. 1670, Gerrit Adriaensz. Berckheyde

We kunnen het – bijvoorbeeld – ook hebben over Lodewijk Napoleon, de jongere broer van Napoleon Bonaparte, die in 1806 de eerste koning van Nederland werd. (Hoezo 200 jaar koninkrijk?) Deze eerste koning van Nederland kreeg in 1806 de troon toegewezen door zijn oudere broer. Hij had zelf eigenlijk weinig zin om naar Nederland af te reizen, maar uiteindelijk deed hij toch maar netjes wat hem door zijn grote broer bevolen werd.

In 1808 nam koning Lodewijk Napoleon zijn intrek in het paleis op de Dam, dat voor die tijd dienst had gedaan als stadhuis. Hij maakte van dit stadhuis dus eigenlijk een koninklijk paleis. Gedurende zijn koningschap deed Lodewijk Napoleon aardig zijn best om zich geliefd te maken bij de Nederlanders. Zo probeerde hij bijvoorbeeld zich de Nederlandse taal machtig te maken. Beroemd is een toespraak in Amsterdam waarin de koning zich aan het publiek voorstelde als konijn van Olland.

In 1810 deed Lodewijk Napoleon noodgedwongen afstand van de troon en werd Holland ingelijfd bij Frankrijk.

- advertentie -

Vorige

Volgende

Boeken over Lodewijk Napoleon

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Vorst & Volk. Op Historiek staan we daarom de hele maand stil bij historische figuren die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van verschillende vorstenhuizen. Klik hier voor de rubriek.
Francisco FrancoDe Verenigde Naties willen dat Spanje een…
The Hunt for Red October - Tom ClancyDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: