Vorst & Volk in beeld: Willem I de Veroveraar

Willem de Veroveraar dankt zijn heroïsche naam aan het feit hij in 1066 de Engelse kroon wist te veroveren. Hij versloeg koning Harold II van Engeland en werd de eerste Normandische koning van Engeland.

De Normandische hertog Willem I de Veroveraar viel Engeland op 28 september 1066 in het zuiden binnen. Voor de toenmalige Engelse koning was dit nogal slecht nieuws. Harold II had in het noorden net een zware strijd geleverd met de Vikingen.

Op 25 september had Harold de Vikingen definitief verslagen tijdens de Slag van Stamford Bridge. Daarmee had hij na twee eeuwen een eind gemaakt aan de aanwezigheid van Vikingen in Engeland. Maar nu was er dus gelijk een nieuw probleem: een invasie in het zuiden van het land.

Dat Willem I de Veroveraar zijn rechten op de troon kwam opeisen kwam niet helemaal onverwachts. Harold II had eerder dat jaar de woede van de Normandische hertog op de hals gehaald door zich na de dood van koning Eduard de Belijder tot koning te laten kronen. Eerder had Harold namelijk gezworen dat hij zijn rechten op de troon zou laten vallen.

- advertentie -

Op 14 oktober 1066 botsten de twee legers op elkaar: de Slag bij Hastings. Harold II werd verslagen door het Normandische leger en sneuvelde in de strijd. Willem de Veroveraar werd de eerste Normandische koning van Engeland. Lees hier meer over Willem de Veroveraar

Vorige

Volgende

 

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Vorst & Volk. Op Historiek staan we daarom de hele maand stil bij historische figuren die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van verschillende vorstenhuizen. Klik hier voor de rubriek.
Vietnamezen hijsen de vlag bij Dien Bien Phu
Vo Nguyen Giap in 2008 - Foto: CCDe…
Pier van ScheveningenDe curator van de Pier van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: