VPRO maakt televisieserie over Anton Mussert

Acteur en schrijver Kees Prins blijkt voor de VPRO te werken aan een driedelige televisieserie over NSB-leider Anton Mussert. Hij zei dit zondag in het RKK-radioprogramma Andersdenkenden.

NSB-leider Anton Mussert presenteerde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als de vertegenwoordiger van het Nederlandse volk. Hij vond dat het land een soort Groot Nederland moest worden binnen het Duitse Rijk. Naast Nederland moesten ook Vlaanderen, Frans Vlaanderen en Wallonië daar deel van uit gaan maken.


Mussert werd tijdens de oorlog door de bezetter erkend als leider van het Nederlandse volk, maar werd aan de andere kant niet heel erg serieus genomen. Kort na de capitulatie van Duitsland werd hij gearresteerd. Eind november 1945 werd Mussert vervolgens ter dood veroordeeld vanwege zijn ‘hulp aan de vijand’ en pogingen om ‘Nederland onder vreemde heerschappij te brengen’. Anton Mussert werd op 7 mei 1946 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

- advertentie -

Dramaserie

Acteur en schrijver Kees Prins werkt momenteel dus aan een dramaserie over Anton Mussert. Wanneer de VPRO de serie op televisie zal uitzenden is nog niet bekend. Prins over de serie:

Het is een tragisch verhaal van een man met grootheidswaan die na de oorlog ter dood werd veroordeeld en geëxecuteerd. Het is de vraag of hij zo terecht aan zijn eind is gekomen.

De auteur zegt verder dat het hem mooi lijkt om het verhaal van Mussert te vertellen. Prins vindt het fascinerend dat Mussert tot het eind toe in zijn ideeën bleef geloven terwijl hij alles om zich heen in elkaar zag storten.

Yad Vashem Foto: CC/David ShankboneWie maakten de eerste collectiesen…
Mein Kampf
De geopolitiek van het Derde Rijk In 1999 publiceerde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: