Vredespaleis herdenkt 100 jaar Eerste Wereldoorlog

Het Vredespaleis, het symbool voor vrede en gerechtigheid, had in 1913 nog maar net haar deuren geopend toen de Eerste Wereldoorlog in alle hevigheid uitbrak. Een illusie van wereldvrede werd hevig verstoord. In het paleis is vanaf eind volgende week een affiche tentoonstelling te bezoeken die stilstaan bij het mondiale conflict dat de wereld vier jaar in zijn greep hield.


In de tentoonstelling zijn onder meer brieven te zien die een Franse soldaat tijdens de oorlog aan zijn vrouw stuurde. Daarnaast zijn veel affiches en ansichtkaarten uit de collectie van de Bibliotheek van het Vredespaleis in de tentoonstelling opgenomen:

Ze laten de uitdrukking van de hoop en wanhoop die deze destructieve oorlog met zich mee bracht zien. De affiches waren ook een middel om op te roepen om te vechten, om bij te dragen aan de oorlog of om de oorlog te bevechten.

Het Vredespaleis is ook de locatie van de Europeana Collectiedag 1914-1918 op zaterdag 15 november. Personen die in het bezit zijn van bijzondere documenten, objecten, foto’s of verhalen uit de Eerste Wereldoorlog kunnen dan in het paleis terecht. De verhalen worden in het kader van het project Europeana 1914-1918 verzameld in een wereldwijde verzameling van materiaal uit de Eerste Wereldoorlog.

Op vrijdag 14 november is er ook een symposium in de bibliotheek van het Vredespaleis waarbij vooral de Nederlandse neutraliteit onder de loep genomen wordt. Er worden onder meer lezingen gegeven door Eerste Wereldoorlog-expert Paul Moeyes, voormalig minister Laurens Jan Brinkhorst, professor Gerard Strijards en dr. Ted van Baarda.

- advertentie -

Bezoek voor meer informatie de website van het Vredespaleis: www.vredespaleis.nl

Foto: Stadsarchief Rotterdam
Bij het Stadsarchief Rotterdam zijn eerder dit jaar foto’s en persoonsgegevens opgedoken…
Duitse militaire begraafplaats in Lotharingen - cc
De herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog levert niet alleen een vloed…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: