Dark
Light

Vreemd in Eindhoven

Auteur:
1 minuut leestijd

Vreemd in Eindhoven
Al duizenden jaren bezoeken ‘vreemdelingen’ de stad Eindhoven: van Romeinen op weg naar hun forten tot Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Alle nieuwelingen hadden invloed op hun omgeving. Zo is veel van wat wij nu als eigen en vertrouwd zien afkomstig uit alle hoeken en gaten van de wereld. In de expositie Vreemd in Eindhoven in Museum Kempenland ga je op zoek naar die vreemde invloeden en je eindigt met de vraag: wat is anno 2011 de Eindhovense culturele identiteit?

Anno 2011 is Eindhoven een moderne stad met contacten overal ter wereld. De combinatie van infrastructuur, vrije markteconomie en het internet heeft geleid tot een doorlopende uitwisseling van ideeën, producten en mensen. Maar dat is geen nieuw gegeven:



Eindhoven rond 1500

al vanaf de vroegste geschiedenis wordt Eindhoven door vreemdelingen bezocht. Frankische kolonisten in de vroege middeleeuwen, Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog en de gebroeders Philips eind negentiende eeuw: het zijn maar een paar voorbeelden van een lange rij vreemde bezoekers (en vaak ook blijvers).

Bezoekers in alle soorten en maten, maar ze hadden één gezamenlijk kenmerk: ze brachten vreemde zaken mee die het dagelijks leven in Eindhoven veranderden. Vreemde fabrikanten zorgden bijvoorbeeld voor een krachtige tabaksindustrie, de komst van vreemde arbeiders leidde tot het ontstaan van het Drents Dorp, en vreemde kunstenaars legden de basis voor de huidige Design Academy.

Vreemd in Eindhoven gaat op een actieve manier op zoek naar vreemde invloeden die door de eeuwen heen in Eindhoven terecht zijn gekomen. Het wordt een zwerftocht langs de creatieve momenten uit de stadsgeschiedenis en voert van het roerige verleden naar het dynamische heden. Uiteindelijk zal je uitkomen bij de vraag: Wat is anno 2011 de Eindhovense culturele identiteit? Ook leert Vreemd in Eindhoven ons over de nog onbekende toekomst.

De tentoonstelling is een project van Museum Kempenland en het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven en duurt tot en met 8 januari 2012. Naast de expositie zijn er lezingen, presenteren allochtone amateurkunstenaars hun werk en krijgt de jeugd een bijzonder lesprogramma aangeboden. Meer informatie hierover kun je vinden op www.vreemdineindhoven.nl

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×