‘Vreemde vlekken op praalgraf Willem van Oranje’

Praalgraf van Willem van Oranje – Foto: Historiek

Op het marmer van het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft zijn onlangs verschillende witte vlekken aangetroffen. Om wat voor vlekken het gaat is nog niet bekend. Dat meldt het AD woensdag.

Willem van Oranje werd na zijn dood in 1584 begraven in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Normaal gesproken zou hij begraven zijn in Breda, maar omdat die stad toen in handen was van de Spanjaarden werd zijn laatste rustplaats Delft. Tegenwoordig worden alle leden van de Koninklijke Familie te ruste gelegd in de grafkelder in deze kerk. De beeldhouwer Hendrik de Keyser maakte in de zeventiende eeuw een grafmonument voor de Vader des Vaderlands en op het marmer van dat moment zijn nu onbestemde witte spetters aangetroffen.


De Rijksgebouwendienst weet volgens het AD nog niet om wat voor spetters het precies gaat. Aanvankelijk dacht men dat het om poep van vleermuizen ging, maar er blijken op deze plek geen vleermuizen te zitten. Sinds een paar weken worden de vlakken opgevangen op een glasplaat. Samen met TNO wordt nu bekeken om wat voor substantie het gaat. Zodra dit bekend is, wordt bekeken hoe het aangetaste marmer schoongemaakt kan worden.

- advertentie -

Het praalgraf is waarschijnlijk het bekendste grafmonument in Nederland. Het monument bevat onder meer een beeld van de overleden Willem van Oranje. Aan zijn voeten bevindt zich een beeld van zijn hondje. Volgens de overlevering overleed dit hondje van verdriet kort na het overlijden van zijn baas.

Pier van Scheveningen
Pier van Scheveningen - Foto: Rijkswaterstaat / Joop van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: