Vroeg bewijs domesticatie paarden gevonden

Paarden

Archeologen hebben in het zuidwesten van Saoedi-Arabië sporen gevonden van een ongeveer negenduizend jaar beschaving. Dat meldt de BBC.

De beschaving heeft de naam al-Maqar gekregen. Resten van de beschaving werden gevonden in de omgeving van Abha, een stad in de provincie Asir. Leden van het volk blijken hun doden te hebben gebalsemd en ook hebben ze paarden getemd. Dit is opvallend want tot nu toe gingen wetenschappers er van uit dat de domesticatie van paarden in Centraal-Azië pas vijfduizend jaar oud was.Bekend is dat de mens ongeveer vijftigduizend jaar geleden in contact kwam met paarden. Oorspronkelijk werden ze gehouden voor hun vlees en huid en mogelijk werden ze ook gemolken. Het zou echter nog duizenden jaren duren voor de paarden echt gedomesticeerd waren.

- advertentie -

De onderzoekers hebben onder meer DNA-tests uitgevoerd op gevonden menselijke resten en de ouderdom van eveneens gevonden pijlpunten, stenen werktuigen, weefinstrumenten en vijzels werd vastgesteld aan de hand van koolstofdatering. Hieruit kwam naar voren dat zowel deze gebruiksvoorwerpen als de menselijke resten dateren uit ongeveer 7000 voor Christus.

De vondsten werden gedaan in een vallei die vroeger de bedding van een rivier was.

ArcheologieArcheologen zouden bij Uden een graf vol prehistorische sieraden…
gladiator-mozaiek
Mozaïek met een gladiator-tafereelArcheologen hebben in de buurt van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: