Vroege kleurendruk, 1694-1697

Vroege kleurendruk, 1694-1697 (KB)

Vroege kleurendruk, 1694-1697 (KB)

Expositie Topstukken KB

Het Admirandorum quadruplex spectaculum (viervoudig schouwspel van wonderen) is een verzameling van 71 gravures van de Nijmeegse kunstenaar Johannes van Call (1656-1722).

In vier onderdelen trekken de belangrijkste plaatsen aan de Rijn en Het Loo, Honselaarsdijk, Den Haag en Amsterdam voorbij. De gravures zijn uitgegeven door Petrus Schenk (1660-1713), een Duitse graveur die zich in 1684 in Amsterdam vestigde. Schenk was niet alleen een productief kunstenaar, maar ook uitgever van kaarten, prenten en boeken. Hij gaf vele prachtige plaatwerken uit, zoals dit Admirandorum quadruplex spectaculum.

Wat dit exemplaar zo bijzonder maakt, is te zien op de afbeeldingen: de prenten zijn in kleur gedrukt. Daarmee is dit één van de vroegste in Nederland in kleur gedrukte boeken. Digitaal bladeren door dit schitterende boek? Klik hier

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

Vroege kleurendruk, 1694-1697 (KB)

Vroege kleurendruk, 1694-1697 (KB)

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer een Vroege kleurendruk, 1694-1697. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Naar de veertig-urige werkweek? (Delpher)
Naar de veertig-urige werkweek? (Delpher)Om de werkloosheid te…
Getijden- en gebedenboek. Handschrift op perkament. Noordelijke Nederlanden, ca. 1438
Getijden- en gebedenboek. Handschrift op perkament. Noordelijke Nederlanden,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: