Vrouw ‘restaureert’ negentiende-eeuws fresco

Fresco voor en na de ‘restauratie’

Ze bedoelde het goed maar het pakte wat verkeerd uit. Een Spaanse amateur-restaurateur dacht een negentiende-eeuws fresco te restaureren. Van een restauratie kan echter niet echt gesproken worden.

Cecilia Gimenez nam onlangs een fresco van de negentiende-eeuwse schilder Elias Garcia Martinez onder handen. Volgens de vrouw wist de priester van de kerk in Borja (Zaragazo) dat ze de muurschildering in de kerk zou gaan restaureren. De schildering werd ooit aan de kerk geschonken door een kleindochter van de kunstenaar.


Gimenez zou de fresco zelf hebben willen restaureren om de kerk zo geld te besparen. De fresco, getiteld Ecce Homo, was ook wel aan een opknapbeurt toe. In de loop der jaren was de schildering, onder meer door het vochtige klimaat in de kerk, behoorlijk aangetast.

- advertentie -

Nu Gimenez de fresco heeft ‘gerestaureerd’ is er nog maar weinig van de schildering over. Het lijkt nog slechts vaag op het oorspronkelijke werk. Kunstexperts bekijken momenteel of er nog wat te redden is.

rembrandt-saskia-van-uylenburgh-gr
Foto: Stichting Culturele Herdenkingen in FryslânOm de zoveel tijd…
Zaal in het in het British Museum met Elgin…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: