Vrouwen in historische Senaatskamer van de Universiteit Leiden

In de historische Senaatskamer van de Universiteit Leiden hangen 118 statige portretten van beroemde hoogleraren. Op slechts één van die portretten is een vrouw te zien. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag zijn in de kamer vanaf vandaag alleen maar vrouwen te zien.

De actie is een initiatief van de Athena’s Angels, een groep van vier vrouwelijke hoogleraren. De vrouwen snappen heel goed dat de universiteit in de Senaatskamer, waar promoties plaatsvinden en nieuwe hoogleraren worden ingehuldigd, de boegbeelden uit het verleden in de etalage gezet worden. Doordat vrouwen vroeger echter geen kansen kregen in de wetenschap hangen er vrijwel alleen mannenportretten.

De vrouwelijke hoogleraren willen met hun actie laten zien dat de tijden zijn veranderd en dat het tijd is om vrouwen meer ruimte te geven. Figuurlijk, maar dus ook letterlijk via de actie in de Senaatskamer. De komende maand zijn daar fotoportretten van vrouwelijke hoogleraren te vinden. De universiteit:

“De fotoportretten tonen succesvolle vrouwen die hoogleraar zijn (geweest) aan de zeven faculteiten van de Universiteit Leiden. Zij hebben de top van de wetenschap bereikt en fungeren als voorbeeld voor anderen.”

Zo ziet de Senaatskamer er normaal gesproken uit - cc

Zo ziet de Senaatskamer er normaal gesproken uit – cc

Het vertrek is bij uitzondering komende maand ook voor bezoekers toegankelijk.

- advertentie -

De eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Universiteit Leiden was in 1929 Sophia Antoniades. Haar portret hangt normaal gesproken ook in de portrettengalerij in de Senaatskamer. In de tijdelijke tentoonstelling krijgt haar portret een speciale plek. Tegenwoordig is het percentage vrouwelijke hoogleraren aan de universiteit 23 procent.

Boek: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Sint-Janskerk in Hoorn (cc - Eldovani)
Op 15 oktober 1953 werd de zogenaamde Zondagswet aangenomen. In deze wet,…
Gouden boek voor De Amerikaanse Prinses
De Amerikaanse prinses - Annejet van der ZijlSchrijfster…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: