VS ontmantelen laatste B53-atoombom

De laatste superatoombom van de Verenigde Staten is dinsdag in Texas ontmanteld. De zogenaamde B53-atoombom werd in 1962 gebouwd, ten tijde van de Cubacrisis.

Volgens de Amerikaanse Vereniging van Wetenschappers was de B53 het meest vernietigende wapen uit het arsenaal van de VS. De vijfduizend kilo zware bom zou een zeshonderd keer krachtigere springlading hebben gehad dan de atoombom die in 1945 boven Hiroshima werd afgeworpen.De VS bezaten ooit vierhonderd exemplaren van de B53. Sinds de jaren tachtig werd dit aantal echter zwaar gedrongen. Vorig jaar werd opdracht gegeven ook de laatste B53-atoombommen te gaan ontmantelen. Dinsdag werd dus de laatste super-atoombom ontmanteld.

- advertentie -

De Amerikanen ontwikkelden de B52 onder meer om de Russen, zo nodig, ook in hun ondergrondse bunkers te kunnen treffen. De bommen hadden een kracht van kracht van negen megaton

B53 Nuclear Bomb Dismantlement

zegelafruk-jean-van-goor-1374
Afdruk van een zegel van Jean van Goor, 1374…
[caption id="attachment_13349" align="alignleft" width="265"]Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: