VU lanceert crowd-sourcingproject Volkspetitionnement 1878

Het VU-Centrum voor Religiegeschiedenis heeft maandag het Project Volkspetitionnement 1878 gelanceerd. Iedereen kan meewerken aan de digitalisering van alle 305.000 namen van ondertekenaars van een ‘Smeekschrift’ aan koning Willem III ten behoeve van het protestants-christelijk onderwijs.

Deze handtekeningactie wordt gezien als de eerste massamobilisatie van orthodoxe protestanten in Nederland, die vervolgens vorm kreeg in de Unie voor de School met de Bijbel, de Anti-Revolutionaire Partij en de Vrije Universiteit. Door de achterban gedetailleerd in kaart te brengen, kan nieuw onderzoek worden verricht naar de sociaal-culturele en geografische kenmerken van de verzuiling in het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Aanbieding van het Volkspetitionnement

Aanbieding van het Volkspetitionnement

Het project is een initiatief van Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, en wordt gefinancierd door de Stichting Dr. Abraham Kuyperfonds. Geschiedenisstudent Koos-jan de Jager is betrokken bij de uitvoering van het project. Via de website velehanden.nl is deelname aan het digitaliseringsproject mogelijk. Het projectteam nodigt u van harte uit om mee te werken aan het invoeren van de gegevens uit de scans van de originele namenlijsten. De hiermee opgebouwde database zal in september 2016 worden gepresenteerd op www.vp1878.nl. Vanaf dat moment loopt de tweede fase van het project, waarbij iedereen nadere biografische, genealogische en lokaal-historische informatie kan toevoegen aan de database.

Lees ook een artikel over het Project Volkspetitionnement 1878 in het Reformatorisch Dagblad.

- advertentie -
VU lanceert crowd-sourcingproject Volkspetitionnement 1878

VU lanceert crowd-sourcingproject Volkspetitionnement 1878

Jezus en Maria Magdalena, een schilderij van Paolo Veronese (National Gallery)
Toen ze de “vondst” van het Evangelie van de Vrouw van Jezus
Loek Caspers toen en nu
Op veler verzoek herhaalt Andere Tijden (NTR/VPRO) de indrukwekkende special ‘De laatste…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: