VU-wetenschappers: moessonklimaat is 15 miljoen jaar ouder

Löss in China (cc - Till Niermann)

Löss in China (cc – Till Niermann)

Het zogenaamde moessonklimaat ontstond vijftien miljoen jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben aard- en klimaatwetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekt. Ze publiceren deze week over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.


Tot op hedenwerd aangenomen dat het moessonklimaatsysteem zo’n 22 à 25 miljoen jaar geleden ontstond, als gevolg van verhoging van het Tibetaans Hoogland in China. Deze verhoging van de aardkorst zorgde namelijk ook voor veranderingen in de luchtcirculatie.

Met klimaatmodellering, sedimentonderzoek en zuurstofisotopenwaarden van slakkenschelpen en zoogdiertanden hebben wetenschappers van de VU nu aangetoond dat het moessonklimaatsysteem al 34 tot 40 miljoen jaar geleden tot stand kwam. De universiteit:

In dit tijdperk bevonden zich net als tegenwoordig hoge concentraties koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer. Kennis over deze periode kan daarom bijdragen aan beter begrip van nieuwe ontwikkelingen in ons huidige klimaatsysteem.

Bij moessons horen noordwestelijke winden die löss (een eolische afzetting van silt) aanvoeren, die de aardwetenschappers voor dit tijdperk konden vaststellen aan de hand van grootte en vorm van de sedimentkorrels van het 34 tot 40 miljoen jaar oude sediment in het noordoosten van het Tibetaans Hoogland.

- advertentie -

Dit sediment heeft volgende de onderzoekers dezelfde karakteristieken als de jongere löss in China en elders ter wereld. Hierdoor konden de onderzoekers aantonen dat dit sediment omstreeks 34 miljoen jaar geleden door de noordelijke moessonwind is afgezet als löss. Daarmee is het de oudste löss van China.

Open MonumentendagNet als vorig jaar kwamen afgelopen weekend…
De 19e-eeuwse vibrator (Christies)
Bij het gerenommeerde veilinghuis Christie's is onlangs een negentiende-eeuwse vibrator geveild voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: