W.F. Hermans in Parade der profeten

Object Uitgelicht

Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek wordt zo’n uniek object uit WO2-zoekmachine oorlogsbronnen.nl uitgelicht. Deze aflevering: gedichten van W.F. Hermans in Parade der Profeten.

Oorlogsbronnen Object UitgelichtHoe een jonge Willem Frederik Hermans zich voelde in de laatste maanden van de oorlog? Lees zijn gedichten ‘Robinson’, ‘Een opdracht’, ‘Zij hangt het wasgoed aan de lijnen’ of ‘In een straat…’ en u krijgt een idee.

Als jongen van begin twintig schreef hij deze poëzie voor het ondergrondse blad Parade der Profeten. Een illegaal Utrechts tijdschrift onder hoofdredactie van Jan Praas, dat tussen april 1944 en mei 1945 veertien nummers uitgaf.

Debutanten

Hermans was een van de tachtig schrijvers – en acht illustratoren – aangesloten bij het clandestiene tijdschrift dat beperkt in genummerde oplage verscheen. Andere bekende namen zijn Guillaume van der Graft, W.J. van der Molen en Gerrit Kouwenaar. Parade der Profeten bood een podium voor debutanten: “Alleen zij, die nog niet publiceerden, kunnen meewerken” staat in de inhoudsopgave.

- advertentie -

In totaal negen gedichten schreef Hermans in het gestencilde literaire blad, verdeeld over de afleveringen van augustus- september en oktober-december van 1944. Het blad had een artistieke en geen politieke invalshoek, waardoor veel schrijvers hun eigen naam gebruikten. Maar verspreiding bleef een uitdaging, zo is te lezen in een colofon eind 1944:

“Met de meest vreemdsoortige vehikels bereikten deze nummers veelal hun bestemming, en sommige moesten onderweg meermalen dekking zoeken”.

Zoek voor alle afleveringen van het blad op ‘Parade der Profeten’ via oorlogsbronnen.nl

Meer berichten uit deze rubriek
Boek van Ad van Liempt over de Tweede Wereldoorlog in Nederland

Adolf Hitler
Een van de beruchtste leiders van de twintigste eeuw: Adolf Hitler. Leider…
Carel Piek, NSB'er en directeur van ‘Winterhulp Nederland’ (cc - Nationaal Archief)
‘Winterhulp Nederland’ voor de oorlogsgeneratie een zeer bekend begrip, maar wie zat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: