Waar komt deze barak vandaan?

De barak in Wageningen – Foto: Anton van Drumpt

In Wageningen staat een oude barak die momenteel nog dienst doet als clubhuis van een plaatselijke damvereniging. Een van de leden van die vereniging, Anton van Drumpt, is nu op zoek naar de herkomst van de barak.

Volgens de Wageninger is de barak rond 1948-49 in Wageningen neergezet. Hij werd aanvankelijk gebruikt voor een stichting die zich bezighield met jeugdzorg. Vanaf 1967 deed hij dienst als kantine voor de plaatselijke- advertentie -

Tekening van de barak

voetbalvereniging en op dit moment wordt de barak nog gebruikt door de Wageninger damvereniging WSDV.

Anton van Drumpt is geïnteresseerd in de herkomst van de barak en heeft in Wageningen al aardig wat rondvraag gedaan. Oud-bestuursleden van de voetbalclub SKV meldden hem dat de barak uit Kamp Vught of Amersfoort zou komen. Dat bleek echter niet te kloppen. Van Drumpt:

Vught had geen ramen aan de kopse zijden en Kamp Amersfoort is pas in 1968 afgebroken.

De Wageninger kwam hierna in contact met een plaatsgenoot die denkt dat hij de barak in halverwege 1948 heeft opgehaald in Bruckenau. Daar stond tijdens de Tweede Wereldoorlog een arbeitslager en na de oorlog zouden er nog enige tijd Polen in zijn opgevangen. Over de herkomst van de barak bestaat echter nog altijd onduidelijkheid. Van Drumpt:

Eigenlijk hebben wij geen concreet bewijs van voor 1962.

Wie, bijvoorbeeld op basis van de foto of tekening, meer denkt te weten over de herkomst van de barak kan contact opnemen met Anton van Drumpt via dedoorbraak1981@gmail.com.

De restauratie van Barak 1B is in volle gang…
Op eerste kerstdag 1943 aten ze bonen, aardappelen, worst, pannenkoeken en pudding.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: