Waarom de treinen in 1963 gewoon bleven rijden

Waarom de treinen in 1963 gewoon bleven rijden

Dat de winter van 1963 een ‘helse winter’ was dat weten we nu wel. Maar hoe zat het precies met het verkeer in die winter? Reden de treinen? Stonden er veel files? Hans Buiter, bedrijfshistoricus van de ANWB, heeft een tentoonstelling gemaakt over het verkeer tijdens de winter van 1963.

In Nederland is er inmiddels weer een eind gekomen aan een aardige ijsperiode. In 1963 bleef het veel langer vriezen. Van half december 1962 tot begin maart 1963 vroor het.


In de tentoonstelling ‘De Winter van 1963. De grenzen van een verkeerssysteem?’ wordt gekeken naar het verkeer tijdens de strengste winter van de vorige eeuw.

Met name in het begin van deze winter vielen er grote hoeveelheden sneeuw, met name in het noorden van Nederland. Grote problemen op het spoor waren er echter eigenlijk niet. Volgens ANWB-historicus Hans Buiter had het spoor het wel degelijk moeilijk, maar slaagden spoorwegmedewerkers er destijds in de boel aan de gang te houden. Dit lukt zo goed dat men zelfs extra goederentreinen kon inzetten. Handig, want de binnenvaart lag vanwege het vele ijs wekenlang stil. Er was dus geen aangepaste dienstregeling, er waren extra treinen. Buiter legde afgelopen weken bij Studio Max Live uit waarom dit destijds kon:

In 1963 had je overal nog wisselwachters en seinwachters. Er werkten veel mensen bij het spoor de stations waren nog bemand. Die mensen waren ter plekke en konden ter plekke wat doen.

De tentoonstelling ‘De Winter van 1963. De grenzen van een verkeerssysteem?’ is tot en met maandag 11 maart 2013 gratis te bezoeken in het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag.

De winter van 1963

[caption id="attachment_20504" align="alignleft" width="265"]Erik of Het klein insectenboe

Het werk Erik of Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: