Waarom werd de cassetterecorder in Nederland uitgevonden?

Timo de Rijk over de uitvinding van Philips

Designhistoricus Timo de Rijk (TU Delft/Universiteit Leiden) bestudeert de historische en culturele betekenis van design en doet onderzoek naar producten die ons leven ingrijpend hebben veranderd. In dit college van de Universiteit van Nederland gaat De Rijk in op de uitvinding van de cassetteband en cassetterecorder.

Cassettebandje van Philips (cc - Joxemai)

Cassettebandje van Philips (cc – Joxemai)

De eerste cassettebandjes werden ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Philips (1963). Een revolutionaire uitvinding, volgens de designhistoricus. Dankzij de cassettebandjes en -recorders kunnen we namelijk altijd muziek meenemen en op de gekste plekken luisteren naar muziek die we zelf uitgekozen hebben. Die wens bestond al veel langer. In de jaren dertig van de vorige eeuw nam men bijvoorbeeld wel eens grote draagbare grammofoonspelers mee, maar dat was nog een echte operatie. De spelers waren groot en niet erg handzaam. Pas door de cassettebandjes werd muziek echt iets wat je eenvoudig met je mee kon nemen. Een ‘grote revolutie’, aldus Timo de Rijk.

Ook interessant: 1958 RCA CASSETTE

- advertentie -
Child 44 - Tom Hardy
Ongeveer 25 jaar na de val van de Sovjet-Unie heeft Rusland zijn…
Een waar slagveld, deze genealogische 'slagboom'
Genealogie een luxe hobby van de laatste decennia? Absoluut niet! Ook in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: