Wandellezingen: Rotterdam als spionagecentrum

Coverfoto van Edwin Ruis' boek Spionnennest

Coverfoto van Edwin Ruis’ boek Spionnennest

In samenwerking met Historiek organiseert historisch reisbureau Historizon in september twee wandellezingen door Rotterdam. Historicus Edwin Ruis vertelt de deelnemers tijdens zogenaamde ‘spionagewandelingen’ alles over Rotterdam als internationale spionagecentrum.

Direct vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog werd Rotterdam een belangrijk spionagecentrum. De stad kwam vol te zitten met geheim agenten van alle strijdende partijen. Duitse en Britse geheime diensten vestigden zich onder dekmantels in de stad. Daar bespioneren ze niet alleen elkaar, maar wierven ze ook Nederlanders als spion.

Werving

De Britse geheime dienst ‘MI6’ spioneerde vanuit Rotterdam in Duitsland en bezet België. Via Belgische verzetsgroepen als ‘La Dame Blanche’ bereikten belangrijke militairen inlichtingen over het Duitse leger hen vanachter het Westelijk Front. De Duitse geheime dienst ‘N’ wierf ondertussen Nederlanders om in Engeland te spioneren. Onder leiding van inspecteur François van ’t Sant probeerde de Rotterdamse politie, in samenwerking met de Nederlandse geheime dienst GS III, alle geheim agenten onder controle te houden.

Gids Edwin Ruis publiceerde enkele jaren geleden het boek Spionnennest 1914-1918, over spionage-activiteiten die tijdens de Eerste Wereldoorlog vanuit Nederland werden ontplooid.

- advertentie -
De wandellezingen worden gehouden op de zaterdagen 18 oktober & 22 november (aanvang 13:30 uur). Aanmelden via de website van Historizon

Lees ook: Rotterdam als ‘Spionnennest’ (1914-1918)

Korte video over de ‘Spionnenkaart Rotterdam’

De Spionnenkaart doet mee aan Stuk van het Jaar-verkiezing

Panorama Eijsden (Schampschot)
Bij uitgeverij Balans verscheen begin deze maand het boek Schampschot van Paul…
WOI machinegeweren I
Mans En Garde - Van 'Spandau' tot Vickers Deze maand brak een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: