Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog herdacht

Foto genomen na de ondertekening van de wapenstilstand in een treinwagon bij Compiègne

Op verschillende plekken in de wereld werd zondag herdacht dat op 11 november 1918 een wapenstilstand werd gesloten tussen Frankrijk en Duitsland.

Op 11 november 1918 kwam na vier jaar een einde aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten. Vanaf 11:00 uur die ochtend werd er niet meer gevochten. Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles.

Bij Ieper werd tijdens de Eerste Wereldoorlog hevig gevochten. Na de Vierde slag om Ieper stond in Ieper bijna geen gebouw meer overeind. In de stad wordt ieder jaar op 11 november stilgestaan bij de wapenstilstand van 1918. Onder de Menenpoort werd met de Last Post de 93ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

- advertentie -

Ook in steden als Londen en Parijs werd het einde van de oorlog zondag herdacht.

Europa herdenkt einde Eerste Wereldoorlog

judy-garland-wizard-of-oz
Het jurkje van Judy GarlandEen blauwgerokt jurkje dat de…
auguste-rodin-denker-ddl-gr
Doodle voor Auguste RodinHet is maandag precies 172 jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: