Wat zijn de mooiste werken van Rembrandt op papier?

Detail van een van de werken van Rembrandt uit de collectie van het Teylers Museum

Teylers Museum in Haarlem wil weten wat het publiek de mooiste werken van Rembrandt op papier vindt. Op een speciale website kan er de komende tijd gestemd worden.

Teylers Museum bezit een van de oudste verzamelingen Rembrandts op papier in Nederland. De eerste tekening werd al in 1793 aangekocht, kort na de opening van het museum. Teylers wilde toen – geheel in de geest van de Verlichting – behalve een kenniscentrum voor wetenschap ook een plek zijn waar de eigentijdse kunst werd gestimuleerd door de grote meesters te tonen aan beginnende kunstenaars.


De collectie Rembrandts omvat op dit moment 265 etsen (van de in totaal bijna driehonderd) en twaalf tekeningen.

- advertentie -

De komende tijd kan iedereen op www.teylersrembrandt.nl een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete Rembrandt op papier. De publiekslievelingen worden komend najaar opgenomen in de tentoonstelling De 100 mooiste Rembrandts. Teylers Museum komt tegelijk ook met een crowdfundingsactie. Het museum wil vijftigduizend euro ophalen voor de aanschaf van nieuwe lijsten voor de topstukken uit de Rembrandt-verzameling.

De tentoonstelling moet laten zien hoe de waardering voor Rembrandt in Nederland zich ontwikkelde vanaf de achttiende eeuw tot heden. Op de website vertellen Rembrandtexperts Peter Schatborn en Gary Schwartz, en prominente Nederlanders, waaronder Dieuwertje Blok en Joost Zwagerman, wat hun favoriete werk is. De tentoonstelling De 100 mooiste Rembrandts is te zien vanaf 28 september 2013.

Gerelateerde uitgaven:

MuseuminspecteursNederlandse musea lopen al geruime tijd het 'risico' bezocht…
Bronbekers bij het monument Van Heutsz op het landgoed…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: