Waterput onder Drents Museum dateert uit 13de eeuw

De waterput – Foto’s: Drents Museum

De restanten van de middeleeuwse waterput die enige tijd geleden onder het Drents Museum in Assen werden gevonden, blijken te dateren uit 1277. Dat meldt de provincie Drenthe.

Bouwvakkers stuitten begin dit jaar tijdens werkzaamheden bij het museum op houten balken en stenen. Het bleek om restanten van een middeleeuwse waterput te gaan. De provincie Drenthe vermoedde destijds al dat het om een waterput uit de dertiende eeuw ging. Dat blijkt nu te kloppen.De provincie:

- advertentie -

De waterput die in januari bij de bouwwerkzaamheden aan het Drents Museum onverwacht te voorschijn is gekomen, blijkt uit de beginfase van het klooster Maria in Campis te stammen. Het vermoeden bestond al op grond van de zware constructie, maar onderzoek van jaarringen van eiken balken waarop de stenen waterputbeschoeiing rustte, heeft het vermoeden van de archeologen bevestigd. Het hout stamt van eiken die in het jaar 1277 zijn gekapt.

De archeologen gaan er van uit dat de waterput, die een diameter had van ongeveer anderhalve meter, in 1277 of het jaar daarop werd aangelegd.

Het Drents Museum staat op historische grond. Rond 1260 werd, volgens historische bronnen, hier het cisterciënzerklooster Maria in Campis gebouwd. Voor die tijd stond het klooster in de omgeving van Coevorden, maar daar bleek het niet levensvatbaar. De nonnen hebben er amper dertig jaar gewoond. Uiteindelijk werd gekozen voor verhuizing naar een plaats die destijds Hassen werd genoemd, omschreven als een solitudo, een eenzame plek. Bij uitstek een plek voor cisterciënzers want die zochten vaak de eenzaamheid op. Van het oudste klooster, dat waarschijnlijk in hout opgetrokken was, rest nagenoeg niets meer. De gevonden waterput dateert uit de beginfase van dit klooster.

Een deel van het hout van de put wordt na conservering in het vernieuwde Drents Museum geëxposeerd. Het museum is momenteel gesloten in verband met een grootscheepse verbouwing. Het is de bedoeling dat het museum half november weer te bezoeken is.

grave-penning-karel-v-gr
Foto: ARC - L. de JongBij een opgraving in…
houten-castellum-boomstamkano-gr
De boomstamkano werd vrijdag met behulp van een kraan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: