Waterschap start met restauratie Grebbelinie

Kazemat van de Grebbelinie aan de Eem bij Hoogland

Kazemat van de Grebbelinie aan de Eem bij Hoogland

Waterschap Vallei en Veluwe start volgende week met de restauratie van de Grebbelinie, de linie die twee eeuwen lang een belangrijke rol speelde in de verdediging van Nederland.

Linie van Juffrouwwijk – Foto: CC

Linie van Juffrouwwijk – Foto: CC


Het waterschap laat weten dat de linie haar historische uiterlijk terugkrijgt. Volgende week wordt een begin gemaakt met de dijkverbetering van het verdedigingswerk. De werkzaamheden moeten in 2016 afgerond worden.

de Grebbelinie loopt vanaf de Nederrijn bij Rhenen noordwaarts tot aan Spakenburg. De linie werd in de achttiende eeuw aangelegd. Het was de bedoeling dat het lage gebied tussen de Grebbeberg en de voormalige Zuiderzee onder water gezet zou kunnen worden wanneer de vijand vanuit het oosten optrok. In 1794 moest de Grebbelinie de Fransen tegenhouden. Strenge vorst gooide toen echter roet in het eten. De vijandige legers konden zonder problemen de rivieren oversteken aangezien die bevroren waren.

Vanaf de aanleg tot ver in de negentiende eeuw werd de Grebbelinie nauwelijks gebruikt en is er nooit een schot gelost. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd de linie toch weer ingericht als zogenoemde Valleistelling. Eerder al waren in de Grebbelinie 271 kazematten (bunkers) gebouwd, waarvan er zeventien in de Grebbeliniedijk bij Amersfoort liggen.

- advertentie -

Valleistelling

In het najaar van 1939 begon men ook met innundatie van de linie. Een deel van het water bleek in mei 1940 echter verdampt en het waterpeil van de Nederrijn stond te laag om nieuw water het gebied in te laten. Nederlandse soldaten betrokken in mei 1940 de Valleistelling en op sommige plaatsen werd hevig gevochten.

De Duitsers op hun beurt gebruikten de Grebbelinie als Pantherstellung, in het najaar van 1944.

De Grebbelinie heeft sinds enkele jaren de status van rijksmonument.

Robe bleue dans un fauteuil ocre - Henri Matisse
Robe bleue dans un fauteuil ocre - Henri…
[caption id="attachment_5254" align="alignleft" width="265"] Enigme-codeermachineDe Britse codekraker Raymond 'Jerry' Roberts is woensdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: