Waterschap vindt sporen historische molen in Voorst

Foto: Waterschap Veluwe

Waterschap Veluwe is bij graafwerkzaamheden in de Gelderse plaats Voorst op restanten van een historische molen gestuit. Het waterschap heeft dat maandag bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan bij de Voorsterbeek. Medewerkers van het waterschap vonden er een oude stenen vloer, de vermoedelijke molengoot en een molensteen. Volgens het waterschap gaat het om een bijzondere vonst:

“De omgeving kent een oude geschiedenis. Meer dan vierhonderd jaar was de molen nauw verbonden met de molen van Kasteel De Nijenbeek. Vanaf 1372 verdween de molen door verwoesting. Dat gebeurde na gevechten tussen Utrechtse bisschoppelijke troepen en de Bronkhorsten. Ruim twee eeuwen later, in 1597 vond herbouw plaats. In 1935 is de molen in zijn geheel afgebroken.”

Het waterschap is momenteel bezig de Voorsterbeek bij Voorst in oude luister te herstellen. De oude, bochtige loop van de beek wordt weer zichtbaar gemaakt.

Het is de bedoeling dat de resten van de historische molen in de grond blijven zitten. Hiervoor moet het ontgravingsplan van het waterschap wel enigszins aangepast worden.

- advertentie -

Meer archeologie
Boek: Molens – routes, historie en achtergronden

Vallei der Koningen bij Luxor
Vallei der Koningen bij LuxorIn Egypte zijn tien mensen…
Foto: Gemeente CoevordenBij archeologisch onderzoek is in Coevorden het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: