Weduwen Sulawesi naar rechter om schadevergoeding

Zuid-Sulawesi – Foto: CC/Achmad Rabin Taim

Zuid-Sulawesi – Foto: CC/Achmad Rabin Taim

Zeventien weduwen van Indonesische mannen die eind jaren veertig door Nederlandse militairen standrechtelijk werden geëxecuteerd, zijn boos omdat nog altijd niet duidelijk is of ze een schadevergoeding krijgen van Nederland. Ze hebben besloten naar de rechter te stappen om een schadevergoeding te eisen.


Het gaat om weduwen uit Sulawesi die een beroep deden op een regeling die de regering eerder dit jaar in het leven riep. Dit nadat de overheid excuses en geld – 20.000 euro per persoon – had aangeboden aan tien andere weduwen uit Sulawesi en aan nabestaanden van het bloedbad van Rawagede. Afgesproken werd toen dat soortgelijke gevallen aanspraak konden maken op een soortgelijke regeling.

Zeventien weduwen deden in september een beroep op deze regeling, maar op dit moment is nog onduidelijk of ze een vergoeding krijgen. “Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat niet bij benadering is aan te geven wanneer dat wel gebeurt”, aldus hun advocaat Liesbeth Zegveld tegenover het ANP.

De regeling moest onder meer voorkomen dat de hoogbejaarde nabestaanden verwikkeld zouden raken in lange juridische procedures. Volgens advocaat Zegveld is echter een verwachting gewekt die niet wordt nagekomen.

- advertentie -
De voorstudie van het portret van koningin Wilhelmina - Willem Hofker (Teylers Musem)
Govert Huyser in 1986

[caption id="attachment_39707" align="alignleft" width="265"] Govert Huyser in 1986

De Nederlandse oud-generaal Govert Huyser…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: