Weduwen Zuid-Sulawesi te oud voor reis naar Jakarta

Zuid-Sulawesi – Foto: CC/Achmad Rabin Taim

Zuid-Sulawesi – Foto: CC/Achmad Rabin Taim

Namens de Nederlandse staat biedt de ambassadeur in Indonesië later deze maand excuses aan voor de executie van enkele mannelijke inwoners van een dorp op Zuid-Celebes (nu Sulawesi). De weduwen van deze mannen blijken de geplande bijeenkomst echter niet bij te kunnen wonen.


Dat meldt de NOS maandag. De advocaat van de tien weduwen, Liesbeth Zegveld, zegt dat de vrouwen te oud zijn om naar Jakarta te reizen. De vrouwen zijn allemaal tussen de 90 en 100 jaar oud. Volgens de advocaat zou het ook logischer zijn wanneer de ambassadeur naar de vrouwen zou reizen in plaats van andersom. De advocaat:

Het ligt ook in de aard van het maken van excuus besloten dat je naar iemand toegaat.

Tijdens de dekolonisatieoorlog tussen Nederland en Indonesië kregen commandotroepen eind 1946 de opdracht om Zuid-Sulawesi te ‘zuiveren’ van opstandelingen. Onder leiding van kapitein Raymond Westerling en onderluitenant Vermeulen werd de orde in drie maanden tijd hersteld. Hierbij zou keihard zijn opgetreden.

In 1954 stelde een onderzoekscommissie vast dat er op Zuid-Sulawesi militaire misdrijven waren begaan. Kapitein Westerling zou tijdens de drie maanden ongecontroleerd zijn gang hebben kunnen gaan.

- advertentie -

Excuses en schadevergoeding

Een jaar geleden eisten tien weduwen een schadevergoeding van de Nederlandse Staat. Volgens hun advocaat, Liesbeth Zegveld, ging het hen niet zozeer om geld maar meer om excuses en erkenning voor het leed.

Vorige maand werd bekend dat de tien weduwen allemaal 20.000 euro schadevergoeding uitgekeerd krijgen. En de Nederlandse ambassadeur zou in het openbaar excuses maken. Het is dus echter de vraag of de weduwen daar zelf ook getuige van kunnen zijn.

Gerelateerde uitgaven:

Een 'troostmeisje', kort na de oorlog in gesprek met een Britse officier
Een 'troostmeisje', kort na de oorlog in gesprek…
[caption id="attachment_2187" align="alignleft" width="265"] Foto van de herdenking in 2007 (Bron: nim-roermond.nl)Bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: