Weefgewichten uit de IJzertijd gevonden bij Tilburg

Weefgewichten uit de IJzertijd gevonden

Tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van een nieuwe wijk in Udenhout (gemeente Tilburg) zijn sporen uit de Late IJzertijd en de vroeg-Romeinse tijd aangetroffen. De gemeente Tilburg heeft dat bekendgemaakt.

Archeologen hebben de afgelopen weken een zogenaamd proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in het tweeëntwintig hectare grote gebied. In totaal werden er ruim honderd sleuven aangelegd. De archeologen ontdekten dat over het hele terrein sporen uit de Late IJzertijd en vroeg-Romeinse tijd aanwezig zijn.De onderzoekers deden ook nog een bijzondere vondst. In een kleine kuil vonden ze veertien zogenaamde weefgewichten uit de IJzertijd. De gemeente Tilburg:

- advertentie -

Deze hulpstukken van gebakken klei werden gebruikt bij het weven van wollen of linnen kleding. De weefgetouwen uit die tijd hadden een houten ‘geraamte’, waarin de verticale scheringdraden door de weefgewichten op hun plaats werden gehouden.

De aangetroffen sporen wijzen volgens de archeologen op de voormalige aanwezigheid van houten gebouwen, waterputten, afvalkuilen, graven en afscheidingen van erven en akkers. De gemeente:

Deze vondsten tonen aan dat in het gebied Den Bogerd een ingericht landschap ligt van ruim tweeduizend jaar oud, uit de Late IJzertijd en het begin van de Romeinse tijd.

In het onderzochte gebied wil de gemeente Tilburg bijna vierhonderd nieuwe woningen en een basisschool laten bouwen. De komende maanden wordt bekeken op welke manier het archeologisch onderzoek in het plangebied verder vorm krijgt.

cervantes-265
Miguel de CervantesSpaanse archeologen willen weten waar de beroemde…
filippus-rubens-gr
De apostel Filippus - Peter Paul Rubens, ca. 1611Italiaanse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: