Weer een nieuwe theorie over de Mona Lisa

De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is misschien wel het meest besproken schilderij ter wereld. Ook deze week is het schilderij weer in het nieuws. “Mona Lisa was een man”, koppen kranten wereldwijd.

Italiaanse onderzoekers hebben het kunstwerk onderzocht en denken een mysterie te hebben opgelost. Over wie Da Vinci portretteerde bestaat namelijk nog altijd onduidelijkheid. Sommigen zeggen dat het een schilderij is van Da Vinci’s moeder of de vrouw van een koopman uit Florence, Lisa Gherardin.En vorig jaar werd nog beweerd dat de Mona Lisa in feite een zelfportet van Leonardo da Vinci was.

- advertentie -

Nu is er dus weer een nieuwe theorie. Italiaanse wetenschappers die gespecialiseerd zijn in het oplossen van kunstmysteries stellen dat de kunstenaar zich bij het maken van de Mona Lisa liet inspireren door een van zijn leerlingen en mogelijke geliefde: Gian Giacomo Caprotti, beter bekend onder de naam Salai. Volgens Silvano Vinceti, voorzitter van het Italiaanse comité van cultureel erfgoed, zou Da Vinci in de ogen van de Mona Lisa de letters L en S hebben geschilderd. Dit zou voor Leonardo en Salai staan.

Het Louvre verwerpt dit. Het museum waar de Mona Lisa is te bewonderen heeft zowel in 2004 als in 2009 uitgebreid in een laboratorium laten onderzoeken en daarbij werden geen inscripties in de ogen aangetroffen.

Henk van Os bij Pauw & Witteman over de zaak:

Museum of Islamic Art in DohaIn de hoofdstad van…
Detail van het zeventiende-eeuwse werk Bacchus van Jacob Jordaens…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: