Dark
Light

Wereldbrand uitgebroken

Nieuws van toen
1 minuut leestijd
Wereldbrand uitgebroken - KB
Wereldbrand uitgebroken - KB

Het Duitse Von Schlieffenplan beoogde, mocht Duitsland in oorlog raken met Rusland en Frankrijk, een opmars door België en Zuid-Limburg om via Noord-Frankrijk Parijs te bereiken. Het plan werd uiteindelijk gewijzigd en de Duitse legers trokken alleen door België. Daardoor bleef Nederland in augustus 1914 buiten de oorlog.

De Europese arbeidersbewegingen, verenigd in hun strijd tegen kapitalisme en imperialisme, hoopten dat hun aanhang zich niet voor de gevestigde orde zou inzetten. Maar toen eind juli 1914 de mobilisaties werden afgekondigd, schaarden de meeste arbeiders zich achter de nationale vlag. Had de internationale arbeiderssolidariteit gefaald? Het was een ontnuchtering voor de vredesactivisten, die nu toch arbeiders tégen elkaar zagen strijden.

Krantenbericht over het uitbreken van de wereldbrand in Het volk: dagblad voor de arbeiderspartij op 3 augustus 1914:

Wereldbrand

“Duitschland heeft aan Rusland den oorlog verklaard. Het Duitsche leger bezette het groot hertogdom Luxemburg, en rukte Frankrijk binnen. Duitsche troepen slaan in België te Visé vlak bij de Hollandsche grens. Van nu af aan kan men van uur tot uur andere noodtijdingen verwachten, de eene al rampzaliger dan de ander. De wereldbrand is uitgebroken en zijn verzengende vuurgloed dreigt gansch Europa nu tot een woestenij te maken. Het misdadige spel is aangevangen waarvan millioenen bloeiende menschenlevens den inzet vormen.

Het kapitalisme, dat is het stelsel van den strijd van allen tegen allen, viert thans zijn hoogsten triomf; het heeft het onvermijdelijk einddoel bereikt, waarop zijn gang met ijzeren noodzakelijkheid moest uitloopen.

Zal ons, eigen land het nog ontgaan, in de ontzettende katastrofe te worden meegesleept? Of zullen de Engelsche vloten onze havens bezeilen, zullen de Duitsche legers onze grenzen overtrekken? Wij kunnen het niet welen, wij kunnen slechts hopen dat het ergste noodlot ons bespaard moge blijven.”

Lees het gehele krantenartikel op kranten.kb.nl

Vorige bericht Volgende bericht

Nieuws van Toen

Benieuwd naar wat er vroeger speelde rond deze tijd? De Koninklijke Bibliotheek (KB) brengt in deze rubriek het heden met het verleden samen. De historische krantenartikelen die uitgelicht zijn, berichten over grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, maar ook over het ‘kleine nieuws’. Deze artikelen, en miljoenen andere berichten van vroeger, zijn te vinden op de website kranten.kb.nl.

×