Werelderfgoedweekend in juni

Werelderfgoedweekend

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Unesco Werelderfgoedconventie wordt er in juni een zogenaamd Werelderfgoedweekend gehouden. Tijdens dit weekend presenteren de Nederlandse locaties op de werelderfgoedlijst zich en tonen ze hun relatie met andere erfgoederen.

In 1972, veertig jaar geleden, werd in Parijs de Overeenkomst voor de bescherming van het cultureel en het natuurlijk erfgoed van de wereldopgesteld, de zogenaamde Werelderfgoedconventie. Het verdrag heeft tot doel om culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld te behouden voor de huidige, maar vooral ook toekomstige generaties.

- advertentie -

Nederland tekende de conventie in 1992. Schokland was drie jaar later het eerste Nederlandse erfgoed dat een plek kreeg op de werelderfgoedlijst. Later werden de volgende ergoederen nog toegevoegd: de Stelling van Amsterdam, de molens en het waternetwerk bij Kinderdijk-Elshout, het Ir. D.F.Woudagemaal te Lemmer, Willemstad Curaçao, droogmakerij De Beemster, het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, de Waddenzee en de grachtengordel van Amsterdam.

Werelderfgoedweekend

Het Werelderfgoedweekend wordt gehouden op 16 en 17 juni. De aftrap vindt zaterdag 16 juni plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ontvangt dan het certificaat en de plaquette die horen bij de ofciële benoeming van de Grachtengordel Amsterdam tot Unesco Werelderfgoed.

Tijdens het werelderfgoedweekend wordt op Schokland een nieuwe archeoroute gepresenteerd. Dit wandelpad brengt de archeologische bodemschatten op het voormalige eiland tot leven en voert de bezoekers langs verschillende ‘leerrijke plekken’ waar steeds een ander thema uit het verleden tot leven wordt gebracht. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de archeologische waarden uit de prehistorie, de Middeleeuwen en de periode van de Schokkerbewoning.

Klik hier voor het volledige programma

Oorlogsfotograaf Horst Faas (79) overleden‎ De Duitse oorlogsfotograaf Horst…
Google Art Project - Paleis op de DamIn het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: