Wereldmuseum wil delen collectie afstoten

Wereldmuseum in Rotterdam – Foto: CC/Eveleens

Het Wereldmuseum in Rotterdam wil delen van de collectie afstoten en zich voortaan voornamelijk gaan richten op kunst uit Azië. Museumdirecteur Stanley Bremer heeft dit bekendgemaakt.

Als het aan de museumdirecteur ligt gaat het Wereldmuseum zich voortaan meer richten op kunst uit Azië. Tegenover RTV Rijnmond zei hij hierover onder meer:

Azië is een hele belangrijke focus voor de stad Rotterdam.Waarom zou we ons niet gaan focussen op Azië, meelopen in de profilering van de stad. Dan zou je afstand kunnen nemen van je Afrika- en je Amerika-tentoonstelling.

Het afstoten van de stukken uit de Afrika- en Amerika-collectie zou het museum enkele tientallen miljoenen euro’s aan kapitaal op moeten leveren. Bremer:

- advertentie -

Dat zet je op de bank, daar krijg je rente van en misschien hoeft de stad Rotterdam ons dan geen vijf miljoen euro per jaar meer te geven en kunnen ze dat geld dan ergens anders aan besteden.

Het Wereldmuseum is verplicht om stukken uit de collecties eerst aan te bieden aan andere volkenkundige museum. Omdat het museum de stukken aanbiedt tegen de marktprijs zouden veel stukken echter niet aangekocht kunnen worden door deze musea.

Stichting Volkenkundige Collectie Nederland vreest dat grote delen van de collectie hierdoor straks niet meer toegankelijk zijn voor het grote publiek. De stichting heeft daarom een brandbrief geschreven aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. De musea, waaronder het Tropenmuseum in Amsterdam en Museum Volkenkunde in Leiden, vragen de burgemeester hierin niet mee te werken aan de plannen van het Wereldmuseum. De stad Rotterdam is eigenaar van de collectie van het Rotterdamse museum.

Video RTV Rijnmond n.a.v. de plannen van het Wereldmuseum:

MetropolitanHet Metropolitan Museum of Art in New York sprak…
Foto: SpoorwegmuseumHet Spoorwegmuseum in Utrecht staat in het weekend…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: