Wereldvredesvlam bij Airborne Museum

Wereldvredesvlam

Bij Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek wordt dit jaar een monument met een zogenaamde wereldvredesvlam geplaatst. Het is de bedoeling dat het monument op 21 september wordt onthuld en ontstoken. Het is dan de Internationale Dag van de Vrede. In het monument zal een altijd brandende vredesvlam te zien zijn.

De oorspronkelijke eeuwige vredesvlam werd in 1999 onthuld in Bangor in Wales.


Na die tijd zijn er veel nieuwe vredesvlammen ontstoken en verspreid over de wereld en overhandigd aan leiders als Nelson Mandela en Desmond Tutu. In Nederland zijn ook verschillende vredesvlammen te vinden, onder meer bij het Vredespaleis in Den Haag en in het Julianapark in Venlo.

- advertentie -

Het idee om ook een wereldvredesvlam te plaatsen bij het Airborne Museum, een museum dat zich specifiek richt op de Slag om Arnhem, werd vorig jaar bedacht door drie inwoners van Renkum. Volgens hen is het museum een mooie locatie voor zo’n monument:

In onze ogen is Oosterbeek, zo nauw verbonden met oorlog en vrede, een plaats bij uitstek voor het oprichten van een World Peace Flame monument. En juist bij het Airbornemuseum kan zo prachtig de verbinding worden gesymboliseerd tussen ‘herdenken’ en ‘de weg voorwaarts naar vrede’.

Het gemeentebestuur van Renkum heeft nu toestemming gegeven voor de bouw van het monument waarin de vlam straks kan branden. Volgens de gemeente is het monument een ‘hedendaagse aanvulling op het waardevolle verhaal van de Slag om Arnhem’ en een ‘belangrijke boodschap voor volgende generaties’.

SpitfireEen team archeologen en luchtvaartdeskundigen is op weg naar…
Het Apeldoornsche Bosch rond 1930In de nacht van 21…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: