Werk Dick Bruna in het Rijksmuseum

Campagnebeeld voor de inloop-workshop ‘Het Geheim van Dick Bruna’ – Illustratie: Dick Bruna (Copyright Mercis bv)

Grafisch vormgever, tekenaar en kinderboekenschrijver Dick Bruna (1927) heeft een selectie van zijn werk in langdurig bruikleen gegeven aan het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Een deel van zijn werk is de komende tijd in het museum te zien.

Het Rijksmuseum heeft ruim honderdtwintig werken op papier uitgezocht uit het oeuvre van Bruna. De werken dateren uit de periode 1953-2007. In de selectie bevinden zich beroemde ontwerpen als de Zwarte Beertjes pocketcovers (Havank, Charteris en Simenon) uit de jaren zestig en zeventig, maar ook reclamecampagnes en tekeningen in plakkaatverf. In het Rijksmuseum kan onder meer ook het gehele ontwerpproces voor het boekje De brief van nijntje gevolgd worden doordat ontwerpschetsen, uitgewerkte tekeningen maar ook uiteindelijk niet gebruikte tekeningen door het museum in bruikleen werden verworven.

Marijn Schapelhouman, senior conservator Tekenkunst van het Rijksmuseum:

- advertentie -

De afgelopen maanden heb ik intensief naar het werk van Dick Bruna gekeken. Omdat ik van huis uit van de oude kunst ben,kijk ik nu eenmaal ook met een oude-kunst-blik naar hedendaagse kunst: gericht op het ambachtelijke, het ‘hoe’ van het ontstaan ervan. Wat me opvalt aan het werk van Bruna is de omzichtigheid, de kalme bedachtzaamheid waarmee het tot stand komt. Het is kunst die het resultaat is van wikken en wegen, passen en meten, kijken en nog eens kijken en uiteindelijk zo veel mogelijk weglaten. In al zijn schijnbare eenvoud is het ’t werk van een perfectionist.

De Nederlandse illustrator en schrijver Dick Bruna werd in 1927 geboren in Utrecht. In 1963 werd hij mededirecteur van zijn vaders bedrijf: de A.W. Bruna’s Uitgeversmaatschappij. Hij werd onder meer bekend door zijn honderden ontwerpen voor de pocket-serie zwarte beertjes én met affiches die hij voor de uitgeverij ontwierp. Dick Bruna maakte daarnaast naam met zijn boeken voor kleine kinderen. Zijn boeken over het konijntje Nijntje Pluis zijn wereldberoemd. In het buitenland heet het konijntje meestal Miffy. Annemies Broekgaarden, hoofd Publiek & Educatie van het Rijksmuseum:

Jong en oud worden geraakt door de kracht van het beeld van Dick Bruna: van Europa tot Japan, van China tot de VS. Aan de hand van werk van Dick Bruna en geïnspireerd door zeventiende-eeuwse meesters nemen wij de jonge bezoeker met een nieuwe workshop mee in een zoektocht naar de essentie van beeld, haar betekenis en zeggingskrach
t.

De inloopworkshop voor kinderen, getiteld Het Geheim van Dick Bruna, loopt van 23 juli tot en met 28 augustus. De tentoonstelling is te zien van 5 juli tot en met 29 augustus.

NOS: Dick Bruna in het Rijksmuseum

Halbe ZijlstraIn het Amsterdamse cultuurcentrum de Melkweg is binnenkort…
Beeld van de bewakingscameraDe politie van San Francisco heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: