Werk van Copernicus gevonden tussen verbrande boeken

De revolutionibus Orbium coelestium - Copernicus

De revolutionibus Orbium coelestium – Copernicus

Tien jaar geleden brak er brand uit in de Hertogin Anna Amalia Bibliotheek in Weimar. Gevreesd werd dat bij de brand ook het werk De revolutionibus Orbium coelestium, libri VI van de Poolse sterrenkundige Nicolaus Copernicus verloren ging. Onlangs vonden restaurateurs het boek echter terug.

Bij de brand gingen ongeveer vijftigduizend boeken verloren. Restaurateurs verdeelden de boeken die beschadigd waren na de brand in verschillende categorieën. Het bijzondere werk van Copernicus belandde op de stapel licht beschadigde boeken, maar pas onlangs ontdekten restaurateurs dat het werk daar terecht was gekomen.

Heliocentrische theorie

De kaft van het werk uit 1543 is verbrand en de pagina’s zijn deels geblakerd. De tekst is echter nog wel te lezen. Copernicus poneerde in het boek zijn heliocentrische theorie, de theorie die stelt dat de zon het middelpunt van het zonnestelsel is. De Poolse sterrenkundige overleed kort nadat dit werk werd gepubliceerd. Enkele decennia later vond de beroemde astronoom Galileo Galilei (1564-1642) bewijs voor de theorie van Copernicus. Toen die erover publiceerde veroordeelde de kerk hem tot levenslang huisarrest.

Het exemplaar van De revolutionibus Orbium coelestium dat in Weimar is ontdekt, bevat ook verschillende notities van lezers uit de zestiende eeuw. Het betreft een eerste uitgave.

- advertentie -
Kerk in Sluis - cc
Kerk in Sluis - ccZeeland telt driehonderd kerken…
Moskee van de Profeet - cc
Jaarlijks trekken miljoenen pelgrims naar Medina, waar zich volgens de overlevering het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisser



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: