Werkende jaknikker in Openluchtmuseum

Werkende jaknikker in Openluchtmuseum (Openluchtmuseum)

Werkende jaknikker in Openluchtmuseum (Openluchtmuseum)

In het Openluchtmuseum in Arnhem is sinds dinsdag een werkende jaknikker te vinden. De pomp staat in het museum symbool voor het venster ‘de gasbel’ in de Canon van Nederland.


Drie maanden geleden werd bekend dat de jaknikker naar het Openluchtmuseum zou verhuizen. Het gaat om een van de laatste werkende jaknikkers van Nederland. Herfst vorig jaar werden de laatste negen nog werkende jaknikkers in Nederland stopgezet.

De jaknikker staat naast de boerderij uit het Drentse Zeijen in het Openluchtmuseum. Bij de karakteristieke machine wordt het verhaal gepresenteerd over de winning van fossiele brandstoffen uit Nederlandse bodem – turf, kolen, olie en gas -, over ‘warm wonen’ dat na de Tweede Wereldoorlog voor alle Nederlanders bereikbaar werd. Ook is er aandacht voor de (milieu)effecten van de winning en verbranding van fossiele brandstoffen, zoals CO2-uitstoot, bodemdaling en aardbevingen.

Het Openluchtmuseum:

- advertentie -

“De jaknikker symboliseert de naoorlogse ontwikkeling van Nederland tot een welvarende verzorgingsstaat. Jaknikkers zijn oliepompen. Met hun karakteristieke uiterlijk markeerden ze decennialang de regio’s en dorpen waar de olievelden zich bevonden.”

Grace Kelly (Paleis Het Loo)Prins Albert van Monaco…
Bord uit een Meissen-servies (Paleis Het Loo)
Bord uit een Meissen-servies (Paleis Het Loo)In de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: