Westerbork herdenkt Molukse bewoning

Molukse kinderen in kamp Schattenberg – Foto: Moluks Historisch Museum

Op het terrein van kamp Westerbork wordt aankomende zaterdag een blijvende markering onthuld ter herinnering aan de 20-jarige bewoning van het kamp door Zuid-Molukkers. Het is zaterdag precies zestig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland arriveerden.

De markering bestaat uit authentieke delen van een barak waarin Molukkers vanaf de jaren vijftig hebben gewoond.
De zogenaamde Schattenbergmarkering wordt teruggeplaatst op de originele plek. Kamp Westerbork:- advertentie -

Molukkers arriveren in Nederland, 1951

Hiermee krijgt voor het eerst een andere bewoningsgeschiedenis van kamp Westerbork dan die van het Judendurchgangslager een blijvende verwijzing op de historische plek.

In 1951 maakten Molukkers de overtocht naar Nederland met de schepen Kota Inten, de Atlantis, de Fairsee, de Roma en de Asturias. Tijdens die overtocht werden ze ontslagen uit Nederlandse krijgsdienst. De Molukkers werden aanvankelijk gezien als tijdelijke migranten, die weer teruggestuurd zouden worden.

De eerste jaren woonden de Molukkers in centrale woonoorden, zoals het voormalig concentratiekamp Westerbork dat toen Schattenberg heette. In 1971 vertrokken de laatste gezinnen. In de periode hierna werden de laatste barakken van het kamp afgebroken.

Reportage RTV Drenthe:

Willem de MérodeBiograaf Hans Werkman heeft de vroegste gedichten
De Europese Unie heeft 110 miljoen euro apart gelegd voor de bouw…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: