Westerbork verwacht duizenden belangstellenden bij 4 mei herdenking

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork verwacht dat de 4 mei herdenking op het voormalig kampterrein dit jaar weer door duizenden belangstellenden zal worden bijgewoond.


Het feit dat de oorlogsjaren steeds verder in het verleden komen te liggen doet volgens het herinneringscentrum geen afbreuk aan de betrokkenheid van mensen bij de geschiedenis van de beladen plek. De afgelopen jaren werd de 4 mei herdenking steeds door duizenden mensen bijgewoond.

Net als vorige jaren begint de herdenking dit keer met een stille tocht vanaf de ingang van het voormalig kampterrein naar het Nationaal Monument Westerbork (start 19.15 uur). Tijdens het herdenkingsprogramma zullen Ellen Eliel-Wallach, haar dochter Miriam Eliel en haar kleindochter Linda van Keimpema vertellen hoe de oorlog hun leven getekend heeft. Ellen Eliel-Wallach vluchtte na de Reichskristallnacht naar Nederland en overleefde Westerbork, Bergen-Belsen en Theresienstadt.

Kaddish

Ook kampoverlevende Mirjam Weitzner-Smuk zal, in een overdenking, stilstaan bij de gevolgen die zij heeft ervaren van de Jodenvervolging. Muzikale bijdragen zijn er van Maarten Peters, Co Vergouwen en Christan Grotenbreg. Daarnaast zal de achttienjarige Mauricio Plat uit Nieuw-Buinen een gedicht voordragen.

- advertentie -

Het Kaddish wordt uitgesproken door Joop Waterman, die in kamp Westerbork werd geboren en met zijn familie terugkeerde uit Bergen-Belsen. Scholieren uit Assen en Westerbork lezen namen van omgekomen kinderen en leggen bloemen.

Affiche dat na het voorval in Maassluis werd verspreid - www.geheugenvannederland.nl / NIOD affichecollectie
Voetballen in Kamp Westerbork (Herinneringscentrum Kamp Westerbork)'Voetbal is…
Drenthe in de Oorlog
Drenthe in de OorlogLourens Looijenga maakte ooit voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: