De Westerborkfilm van Rudolf Breslauer

In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Zo werden op 19 mei 1944 unieke filmopnamen gemaakt van een transport uit Westerbork. 700 personen werden naar Auschwitz gedeporteerd en 238 naar Bergen-Belsen. Het fragment uit de Westerborkfilm waarin het Sinti-meisje Settela Steinbach ons aankijkt vanuit een goederenwagon is een iconisch beeld geworden voor de transporten naar nazivernietigingskampen. Bekijk de ongemonteerde beelden hieronder:

Deel 1 van de Westerborkfilm:
Deel 2:

Deel 3:

Deel 4:

Bekijk ook: Documentaire over de ‘Westerborkfilm’
Boek: Getuigen van Westerbork – Kamp van hoop en wanhoop
Meer Tweede Wereldoorlog

Meer historische video’s

Still uit de Westerborkfilm (NIOD)
De Westerborkfilm werd in het voorjaar van 1944 gemaakt door de Duits-Joodse…
Settela Steinbach - Still uit de film (Kamp Westerbork)
De Westerborkfilm, afkomstig uit de NIOD-collectie en beheerd door het Nederlands Instituut…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: