Westerborkpad officieel in gebruik genomen

Westerbork

Het Westerborkpad, een herdenkingspad dat loopt van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen, is deze week officieel in gebruik genomen.

Vrijdag, op de internationale Holocaust Memorial Day, vond de eindpresentatie plaats bij het terrein van kamp Westerbork. Eerder deze week vertrok een groep geoefende wandelaars vanaf de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Iedere dag werd een deel van het traject gelopen. Het pad loopt niet alleen langs het spoor maar ook langs plekkendie een rol hebben gespeeld in de Jodenvervolging, zoals woningen waar onderduikers zaten. Vrijdag werd het laatste deel gelopen, langs de route van het voormalige spoortracé naar kamp Westerbork.

- advertentie -

Aan het einde van de route werd het eerste deel van een blijvende markering aangebracht van de spoorlijn waarlangs meer dan 100.000 Joden en Sinti en Roma werden weggevoerd. Op de eerder deze week gelanceerde website www.westerborkpad.nl worden de (oorlogs)verhalen van wandelaars bijeengebracht.

Markering spoortracé

Voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork betekent de opening van het Westerborkpad het begin van een nieuw project: het zichtbaar maken van de spoorlijn waarmee Joodse gevangenen vanaf 1942 kamp Westerbork binnenkwamen.

De markering van dit spoortracé vanaf het voormalige station in Hooghalen zal onder meer uit manshoge bielzen bestaan.

Jan Dokter, initiatiefnemer van het Westerborkpad, was eerder deze week te gast bij Tijd voor MAX:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Herinneringscentrum Kamp WesterborkIn Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt op zondag…
Barakken in Auschwitz - Foto: CC/DirgelaDe Noorse premier Jens…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: