Westfries Museum verwerft stilleven Pieter Gallis

Een festoen met bloemen en fruit - Pieter Galis

Een festoen met bloemen en fruit – Pieter Galis

Het Westfries Museum in Hoorn heeft een zeldzaam bloem- en fruitstilleven van de Hoornse schilder Pieter Gallis aan zijn collectie toegevoegd. Voor het museum is de aankoop bijzonder omdat het nog geen enkel werk van de kunstenaar bezat.

Een festoen met bloemen en fruit - Pieter Galis (detail)

Een festoen met bloemen en fruit – Pieter Galis (detail)


Pieter Gallis (1633-1697) is een stuk minder bekend als zijn stadgenoot Jacobus Rotius of de stillevenschilder Jan Davidszoon de Heem, beide inspiratiebronnen voor de Hoornse kunstenaar. Volgens het Westfries Museum bewijst het stilleven Een festoen met bloemen en fruit dat Gallis wel in dit rijtje kunstenaars thuishoort.

Gallis maakte het werk tussen 1675 en 1685 schilderde, zijn beste periode. Het museum:

“Het werk laat zien waar de grote kracht van Gallis ligt; in de natuurgetrouwe en gedetailleerde weergave van bloemen en fruit. Een geliefd thema in die tijd. Schilderijen van Pieter Gallis komen maar zelden op de markt. Zijn oeuvre telt slechts zo’n dertig stillevens, waarvan er maar drie door de kunstenaar zijn gesigneerd.”

Het door het Westfries Museum aangekochte werk is een van die gesigneerde exemplaren. Het museum kocht het werk met steun van de Vereniging Rembrandt, de Stichting Kerkmeijer-de Regt en de Vrienden van het Westfries Museum bij de Londense kunsthandel Sphinx Fine Art.

- advertentie -

Het bloem- en fruitstilleven is vanaf zaterdag 22 februari in het museum te zien.

Prinsenhof in DelftAankomende maandag wordt een begin gemaakt…
Fotomontage - Militairen in Barneveld
Fotomontage - Militairen in BarneveldIn Museum Nairac is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: