Wet afschaffing slavernij (1863)

Verdieping van Nederland

Op 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat er een einde komt aan slavernij in alle koloniën. In de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw maakt ook Nederland gebruik van slaven. In totaal verzorgt Nederland bijna zeven procent van de slavenhandel in de wereld.

Wet afschaffing slavernij (1863)

Wet afschaffing slavernij (1863)

Wanneer op 1 juli 1863 de slavernij eindelijk wordt afgeschaft, is Nederland een van de laatste landen waar dat gebeurt. Het besluit hiertoe wordt al in 1848 genomen, maar het duurt alleen nog vele jaren voordat de wet er daadwerkelijk is. Het parlement kan het namelijk moeilijk eens worden over de schadevergoeding die een eigenaar moet krijgen voor het verlies van zijn ‘eigendom’.

Bekijk een grotere afbeelding van dit topstuk

1863 – Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

- advertentie -

Vorige topstuk | Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de Wet afschaffing slavernij. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Boeken over de slavernij

De Eerste Wereldoorlog in kleurWie aan de Eerste Wereldoorlog…
Nederlands-Indië in 1893 In maart 1994 verscheen De laatste…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: