Wetenschapper ontcijfert eeuwenoude runencode

Jötunvillur-code (Jonas Nordby)

Jötunvillur-code (Jonas Nordby)

Een Noorse wetenschapper van de universiteit van Oslo zegt een negenhonderd jaar oude runencode te hebben ontcijferd. Dat meldt The Guardian.

Jötunvillur-code (Jonas Nordby)

Jötunvillur-code (Jonas Nordby)


Het gaat om de zogenaamde jötunvillur-code uit de twaalfde en dertiende eeuw waarover wetenschappers zich al jaren buigen. Runoloog Jonas Nordby zegt de code nu eindelijk te hebben ontcijferd. Er zijn slechts negen inscripties van de code bekend, waardoor het lastig was om erachter te komen waar de tekens precies voor stonden.

Nordby bestudeerde de runencode uitvoerig en ontdekte uiteindelijk een patroon in wat aanvankelijk leek op een betekenisloze combinatie van runen. De onderzoeker ontdekte dat op een stuk hout de namen van twee mannen stonden, Sigurd en Lavrans. Deze namen bleken twee keer te zijn geschreven: één keer in de jötunvillur-code en een keer in het reguliere runenalfabet. Ze hielpen Nordby bij het ontcijferen van de code.

De wetenschapper spreekt van zijn eigen Steen van Rosetta, de steen die er in 1799 voor zorgde dat de hiërogliefen ontcijferd konden worden.

- advertentie -

Omdat er maar weinig inscripties met jötunvillur-code bekend zijn, is het moeilijk om precies te achterhalen waar ze voor gebruikt werden. Nu Nordby de code heeft ontcijferd denkt hij dat de runen onder meer gebruikt werden om de namen van de letters te leren. Eerder werd wel eens gedacht dat de runen geheime boodschappen bevatten maar dat lijkt niet het geval.

Nordby kwam namelijk onder meer teksten tegen als Kus me, Vertaal deze runen en De beste runenschrijver ten westen van de zee heeft dit geschreven.

Een van de Boeddhabeelden die in 2001 door…
Gezichtsurn uit de eerste eeuw die bij Nijmegen gevonden is
Gezichtsurn uit de eerste eeuw die bij Nijmegen

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: