Whisky ontdekkingsreiziger Shackleton terug naar Antarctica

Een van de flessen whisky – Foto: Whyte & Mackay

In 2010 werden onder het ijs van Antarctica enkele kisten whisky en brandy van de Iers-Britse Antarcticaverkenner Ernest Shackleton (1874-1922) gevonden. Verschillende flessen whisky werden de afgelopen tijd door whisky-kenners onderzocht. In maart keren deze flessen terug naar Antarctica. Dat meldden verschillende media in Nieuw-Zeeland afgelopen weekend.

Fles Mackinlay whisky – Foto: Canterbury Museum


De flessen whisky hadden ruim honderd jaar onder het ijs geleden toen leden van de New Zealand Antarctic Heritage Trust (AHT) ze twee jaar geleden vonden. De vondst werd gedaan onder de hut van de Iers-Britse Antarcticaverkenner Ernest Shackleton.

- advertentie -

Deze ontdekkingsreiziger gebruikte de hut waarbij de kisten met drank gevonden werden tijdens zijn expeditie van 1907-1909. Shackleton wilde toen naar de geografische zuidpool reizen, maar kwam niet verder dan 88° 23′ zuiderbreedte. De poolreizigers waren 178 kilometer van de zuidpool verwijderd toen ze vanwege zware stormen rechtsomkeert maakten.

In de kratten werden onder meer flessen whisky van het merk Mackinlay gevonden. De huidige eigenaar van dit merk, Whyte & Mackay, was opgetogen over de vondst. Het originele recept van deze oude whisky was namelijk verloren gegaan.

De drank in de flessen uit Antarctica werd in Schotland geanalyseerd en onlangs konden er hierdoor 50.000 flessen van de whiskysoort opnieuw op de markt worden gebracht. Volgens kenners heeft de whisky een honingachtige kleur en een zachte, wat zoete smaak. De opbrengst van de verkoop gaat naar een fonds dat zich hard maakt voor de conservering van de hut van Ernest Shackleton.

Nu de whisky geanalyseerd is, worden de flessen teruggebracht naar de hut van de ontdekkingsreiziger.

batmobiel-265
Originele Batmobiel - Foto: CCIn Amerika is zaterdag de…
Praalgraf van Willem van Oranje in Delft (Historiek)
Praalgraf van Willem van Oranje - Foto: HistoriekOp het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: