Wie is het ‘meisje met de parel’?

Meisje met de parel – Johannes Vermeer, ca. 1665

Amerikaanse wetenschappers gaan met behulp van moderne software voor gezichtsherkenning proberen de identiteit te achterhalen van duizenden personages op oude schilderijen. Ook het beroemde Meisje met de parel van Johannes Vermeer wordt onder de loep genomen, schrijft de universiteit van Californië.

Het project is een initiatief van professor middeleeuwse kunst Conrad Rudolph, historicus aan de universiteit van Californië. Hij zegt op het idee te zijn gekomen door verschillende politieseries zoals CSI waarin ook geregeld geavanceerde techniek gebruikt wordt om bijvoorbeeld slachtoffers en criminelen te identificeren.

Volgende maand start de universiteit

- advertentie -het project en gaat men proberen de identiteit van duizenden figuren op oude schilderijen of beeldhouwwerken te achterhalen. De onderzoekers doen dit onder meer door de ogen, neus en mond op te meten. Vervolgens wordt met software gezocht naar afbeeldingen van bekende personen.

Het succes van het project is uiteraard onder meer afhankelijk van de mate van nauwkeurigheid waarmee de kunstenaars de personages hebben geportretteerd.

De onderzoekers zijn van plan een website en een tentoonstelling samen te stellen om het publiek te informeren over de gebruikte technologie en de voortgang van het project.

Socrates - Foto: CC/Greg O'BeirneBijna 2500 jaar na dato…
menenpoort-ieper-gr
Menenpoort in Ieper - Foto: CCDe Last Post-plechtigheid bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: