Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?

Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?

Peter Paul Rubens maakte ooit een portret van zijn medewerker Anthonie van Dyck. Daarover bestaat nu echter onduidelijkheid. Volgens de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens gaat het in werkelijkheid om een zelfportret van Van Dyck. Dat melden Belgische kranten woensdag.

Op het vierhonderd jaar oude schilderij is de zestienjarige Anthonie van Dyck afgebeeld.

Men is er altijd van uit gegaan dat het werk door Rubens werd gemaakt.

- advertentie -Chemieprofessor Koen Janssens heeft het werk echter onderzocht met behulp van zogenaamde X-stralentechnieken. Daarmee wist hij ondertekeningen bloot te leggen waarin verschillende gezichtstrekken en haarpuntjes op een zelfde manier zijn weergegeven als bij andere zelfportretten van Van Dyck.

Details van het onderzoek zijn nog niet naar buiten gebracht. De professor en het Rubenshuis wachte daarmee tot de onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Het Rubenshuis in Antwerpen kocht het paneel met daarop de afbeelding van de jonge Van Dyck in 1995 op een veiling bij Sotheby’s in New York. Er werd destijds 900.000 euro voor betaald.

Samen met Jacob Jordaens behoren Anthonie van Dyck en Peter Paul Rubens tot de grote drie van de Antwerpse school.

Willem van OranjeVolgens promovenda Femke Deen speelden media en…
Station van Antwerpen - Foto: CC/Paul HermansDe vijf laureaten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: