Dark
Light

Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?

Auteur:
1 minuut leestijd
Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?
Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?

Peter Paul Rubens maakte ooit een portret van zijn medewerker Anthonie van Dyck. Daarover bestaat nu echter onduidelijkheid. Volgens de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens gaat het in werkelijkheid om een zelfportret van Van Dyck. Dat melden Belgische kranten woensdag.

Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?
Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?
Op het vierhonderd jaar oude schilderij is de zestienjarige Anthonie van Dyck afgebeeld.

Men is er altijd van uit gegaan dat het werk door Rubens werd gemaakt. Chemieprofessor Koen Janssens heeft het werk echter onderzocht met behulp van zogenaamde X-stralentechnieken. Daarmee wist hij ondertekeningen bloot te leggen waarin verschillende gezichtstrekken en haarpuntjes op een zelfde manier zijn weergegeven als bij andere zelfportretten van Van Dyck.

Details van het onderzoek zijn nog niet naar buiten gebracht. De professor en het Rubenshuis wachtte daarmee tot de onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Het Rubenshuis in Antwerpen kocht het paneel met daarop de afbeelding van de jonge Van Dyck in 1995 op een veiling bij Sotheby’s in New York. Er werd destijds 900.000 euro voor betaald.

Samen met Jacob Jordaens behoren Anthonie van Dyck en Peter Paul Rubens tot de grote drie van de Antwerpse school.

Lees ook: Peter Paul Rubens (1577-1640)
Overzicht van boeken over Peter Paul Rubens

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×