Wij blanken vinden een neger altijd een beetje ‘griezelig’

Van meloenschijf tot neger

Een maandje geleden plaatste ik al een berichtje over een tekening uit 1874. De vermaarde wetenschapper Ernst Haeckel presenteerde de neger hierop als een goed ontwikkelde aap. Wie vandaag zo’n afbeelding publiceert mag zich komen verantwoorden voor de rechter.

In de tijd van Haeckel waren er echter nog heel veel mensen die geloofden dat ‘zwarten’ – anders dan blanken – van apen afstamden. Tot diep in de twintigste eeuw was het helemaal niet ongebruikelijk negers neer te zetten als een onderontwikkelde, wat dommige mensensoort. Bovenstaande tekening (via @MarkTraa), die in 1935 in een groot aantal Nederlandse kranten gepubliceerd, toont dat ook nog maar eens aan.

Het Bataviaasche nieuwsblad plaatste de afbeelding in zijn kinderhoek. De redactie schreef in een kort begeleidend tekstje onder meer:

Jullie hebt allemaal wel eens een neger gezien, nietwaar? Wij blanken vinden een neger altijd een beetje “griezelig”, vooral de kleine kinderen, die beginnen er vaak om te huilen, maar jullie toch zeker niet, groote jongens en meisjes.

Oki en Doki bij de nikkers

Oki en Doki bij de nikkers

Dit soort beelden en teksten fascineren me. Ik ben van ver na de oorlog en had thuis ook nog gewoon het boekje Oki en Doki bij de nikkers. Een gênante titel natuurlijk, maar ik vond het destijds een topboek. Tekenaars en tekstschrijvers in 2013 wegzetten als racist is veel te makkelijk. Velen waren zich volgens mij van geen kwaad bewust en hadden ook helemaal niets tegen negers. Wel hadden ze natuurlijk een verwrongen wereldbeeld, maar dat gold toen waarschijnlijk voor de massa. Vandaag de dag komt men gelukkig niet meer weg met dit soort uitingen. Er is dus veel veranderd.

- advertentie -

Tegenwoordig mogen zelfs negerzoenen niet meer en zwarte piet moet volgens sommigen ook een ander kleurtje krijgen. Geen idee hoe de geschiedenis over mij oordeelt als ik zeg dat de negerzoen gewoon negerzoen moeten blijven en zwarte pieten gewoon zwart.

~ Yuri Visser

SR-71 Blackbird
SR-71 Blackbird - Foto: Lockheed-Martin Een jet waar…
De auteur aan het begin van de mooiste…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: